onsdag 28 maj 2008
Fredsrörelsen och Västsahara
Idag var jag på besök hos Fredsrörelsen under deras årsmöte, jag var inbjuden som huvudtalare och höll ett föredrag om Västsahara. Inspirerande att se hur alla dessa människor höll glöden vid liv för en fredlig värld. Alla blev mycket tagna av den hemska konflikten i och ville involvera sig i kampen för ett fritt Västsahara. Det är alltid lika svårt att se hur enskilda länder som stödjer kolonialmakten Marocko sätter vinstintressen och kapitalet före människan och friheten.
Styrelsen för Fredsrörelsen beslutade efter årsmötet att de skulle samla in pengar och på andra sätt stödja Västsaharierna. Ett fantastiskt initiativ som jag hoppas fler organisationer tar till sig.
Västsahara är utan tvekan en konflikt där det finns ett solklart rätt och ett förkrossande fel. Få konflikter världen över är mer svart-vita.
På ena sidan har vi Västsahara, Afrikas sista koloni, som sedan 1966 står med på FN:s lista på länder om ska avkoloniseras. Här har ockupationsmakterna har avlöst varandra och efter att västsaharierna slått sig fria från spansk kolonialism invaderades de av både Marocko och Mauretanien. Polisario, den västsahariska befrielserörelsen har sedan 1991 bedrivit en fredlig och pacifistisk kamp som enbart resulterat i att de blivit en av världens bortglömda konflikter. De inväntar det ständigt brutna löftet om en folkomröstning och klamrar förtvivlat fast vid hoppet om en fredlig lösning. Hittills har ett 80-tal länder erkänt Västsaharas självständighet, de senaste var Sydafrika 2003. Ingen stat har någonsin erkänt Marockos rätt till Västsahara.
På den andra sidan har vi Marocko som berättigar sin ockupation av Västsahara med att landet en gång tillhört ett historiskt ”stor-marocko”, något som dock avslagits av den internationella domstolen i Haag. Trots att Polisario i förhandlingar gjort stora eftergifter ger Marocko inte med sig och trotsar kategoriskt FN. Marockos ockupation stöds ekonomiskt och militärt av framförallt Frankrike och USA som tecknat gigantiska avtal med den marockanska staten om oljeprospektering utanför Västsaharas kust. Dessutom pumpar EU in miljardbidrag i den marockanska ockupationsekonomin för att stoppa invandringen över Gibraltar sund. Marocko slår brutalt och hänsynslöst ner all rop för frihet och självständighet, nu senast kastade marockanska poliser ut studenter från fjärde våningen.
Vi betraktar ofta tidigare epoker i vår historia med förakt och kan inte förstå hur människor kunde vara så barbariska. Men frågan är, hur kommer vi att bli betraktade? Vad kommer det sägas om att vi under vår tid likgiltigt blundade för kolonialism i Afrika?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Jag läser om hur du intensivt beskriver västsaharas problem, frågan är dock: vad tas för initiativ för att hjälpa befolkningen, mer än att man talar om problemet för gymnasieelever?
Annonym, du ska nog inte ta och föringa upplysningsarbetet för politiskt medvetne ungdomar!
Hej, Det tas flera initiativ i hela SSU:s organisation i arbetet med Västsahara. Vårt förbund skickar i ett samarbete med Olof Palmes internationella center och Sida ner volontärer till de västsahariska flyktinglägren i Algeriet. Deras upg är ett demokratiskt biståndsprojekt med syfte att utveckla relationerna med Polisario, den västsahariska befrielserörelsen. Det är ett ömsesidigt arbete där unga socialdemokrater och västsaharier har mycket att lära sig av varandra.
Jag var en av 8 volontärer som fick möjligheten att åka ner förra året. Efter själva vistelsen i flyktinglägren påbörjas ett intensivt uppföljningsarbete med målet att väcka uppmärksamhet kring konflikten, då den tyvärr, pga västsahariernas fredliga befrielsekamp är bortglömd . Trots ett bristande medialt intresse lyckades vi få en hel del medieuppmärksamhet. Dessutom besöker vi med jämna mellanrum olika organisationer, både inom och utanför arbetarrörelsen. De yngsta jag föreläst för var ca 14 och de nu senast var jag hos fredsrörelsen där de allra flesta var pensionärer. Under SSU kongressen lyckades vi få Mona Sahlin att ta en solklar ställning för västsaharierna genom en namninsamling som samtliga ombud skrev på. För ett tag sedan anordnade vi en paneldebatt i Malmö högskola där bla Västsaharas ambassadör deltog. Vi strävar dessutom efter att samarbeta med de övriga politiska ungdomsförbunden då de flesta där är för Västsaharas självständighet.
Som du då ser är det inte bara gymnasieelever vi kontaktar, utan arbetet bedrivs på en mycket bred front. Även du kan involvera dig och om du vill göra det får du jätte gärna kontakta mig.
Linda, jag instämmer helhjärtat!
Med vänlig hälsning
Mohamed Hama Ali
Skicka en kommentar