fredag 19 december 2008

NyTids Nyårspanel

1. Vilken politisk händelse under 2008 kommer du att minnas?
2. Vilka blir den stora politiska händelsen i Göteborgsområdet under 2009?
3. Hur utvecklar sig samarbetet mellan s, v och mp?
4. Vem inom arbetarrörelsen i Göteborgsområdet kommer att kliva fram i rampljuset under 2009?
5. Hur går det för svensk bilindustri?
6. Hur går det i valet till Europaparlamentet? Kommer sd in?
7. Hur utvecklas läget i Sverige och världen under 2009?



1. Det snart gångna året kommer för mig bli det år då kapitalismens oförmåga att agera herre gav sig till känna. Det oundvikliga men inte slutgiltiga nederlaget för kapitalismen, ett år där vinster tyvärr privatiseras medan skulder socialiseras.

2. Debatten kring infrastruktur, taxor och avgifter förtydligas. Krav kommer att ställas på billigare och effektivare kollektivtrafik i hela Göteborgsregionen.

3. "De rödgröna" lyckas visa att de är ett tydligt alternativ till den moderatledda smörjan. Vi ror tillsammans båten i hamn och återtar makten över Sverige, dock inte utan en sällan skådad uppslutning från gräsrötterna där förändringssugna valarbetare med hjärtat till vänster skriker - Ja, Socialdemokraterna kan!

4. Anneli Hulten kommer att axla rollen som gruppledare för Socialdemokraterna och i egenskap av KS ordförande lyfta fram miljöfrågorna på agendan.

5. Framtiden för svensk bilindustri kommer att avgöras av de nya asiatiska ägarna, läget ser dock ljusare ut för det mer väletablerade Volvo än för Saab.

6. Socialdemokraterna lyckas formulera och framföra en trovärdig politik som resulterar i framgångar under valet. Valdeltagandet ökar då även allmänheten förstår vikten av EU-valet. Sd kommer att avancera men jag hoppas innerligt att de inte får ta steget in i Europa.

7. Det engelska uttrycket "Shanghai, Mumbai, Dubai or Goodbye" gör sig allt mer påtaglig då den ekonomiska makten förskjuts allt mer från väst mot öst. I takt med att vi får en mer mångpolariserad värld med ökad social välfärd blir även debatten kring säkerhet och miljö mer nyanserad.

1 kommentar:

Anonym sa...

Shor Bacon