lördag 15 november 2008

Idioti, kort & gott

Det är rikstäckande orostider där tusentals blir av med jobbet och varslas. Staten pumpar in miljardbelopp i form av så kallade ”stöd åtgärder” för att få funktionerande banker. Finansminister Anders Borg skriker populistiskt ut att det är girigheten inom bankbranschen som resulterat i en fritt fallande ekonomi. Samtidigt har halv och helstatliga bolagen Telia Sonera, Vattenfall och framförallt Nordea monstruösa pensionsavtal för sina chefer. Det är så avskyvärt skamligt att jag saknar ord.

Finansmarknadsminister Mats Odells kommentar till det hela är – ”Det är uppenbart att det handlar om stora pengar som aldrig kommer att förstås av vanliga löntagare”

Nej fan Odell, menar du det?
Nu ”rasar” Bosse Ringholm och Sven-Erik Österberg är ”starkt kritisk”. Frågan är dock om det inte är hyckleri, det vore mycket anmärkningsvärt om inte liknande pensionsavtal var aktuella och slöts under förra mandatperioden.

Hans Dalborg, Nordeas styrelseordf försvarar pensionsnivåerna med argumentet att de är ”marknadsmässiga”. Dessa uppseendeväckande fall är med andra ord inte unika, men frågan kvarstår om de är rimliga och rättfärdiga? Det enda som kan konstateras är att girighet är en svårbotlig sjukdom, framförallt i bankvärlden.

Inga kommentarer: