söndag 14 september 2008

Bådar inte gott


Valet i det bakåtsträvande fundamentalistiska landet på andra sidan atlanten är ett irriterande orosmoment. Det kan för många av oss verka självklart ett en republikansk presidentkandidat borde vara fullständigt uträknad. Bush administrationens katastrofala styre borde klassas som ett (av många) mörkt kapitel i USA: historia. Åtta år av medeltida politik och retorik. En tid präglad av tortyr, orättvisor och ekonomisk kris som borde hålla de mörkblå borta från maktens korridorer lång tid framöver.

Men nu kan vi mycket väl få en krigsskadad uråldrig gubbe som tar över stafettpinnen och blir den självutnämnde ledaren för ”den fria världen”. De senaste opinionsundersökningarna visar sorligt nog att det är alarmerande jämnt mellan kandidaterna. I en tid av internationell instabilitet behöver vi återhållsamhet, eftertanke och diplomati. Det verkar dock som om vi kommer få raka motsatsen. Hade omvärlden fått vara med och bestämma vem som ska leda världens enda supermakt blir utfallet givet, Obama hade vunnit en jordskredsseger. Vi är dock utestängda i ett val som både direkt och indirekt kommer att påverka oss på flera fronter. Och känner jag USA rätt kan vi tragiskt nog se fram emot minst fyra år till av krig och misär i sann republikansk manér.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är... eller snarare vill, inte vara så säker på att omvärlden valt Obama. Jag vill gärna tro att omvärlden hade varit tillräckligt förnuftig att se vilka andra alternativ som finns, vilka tredjehandskandidater som har något förnuftigt att komma med, och som dessutom kanske har en reell chans att lyckas med sina visioner.

Men ja, jag håller tummarna för Obama. USA har inte råd med en till bombliberal som inte bryr sig i den lilla människan... framförallt har världen inte råd med ännu en bombliberal människa. :/

M.H.A sa...

”En undersökning BBC gjort visar att medborgare i 22 länder runtom i världen skulle föredra demokraternas presidentkandidat Barack Obama som USA:s president framför republikanen John McCain. I 17 av länderna tror man att USA:s relationer med övriga världen skulle förbättras om Obama blir president.”

Du kan läsa mer på http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1701571.svd

Man kan tycka vad man vill om processen med att genomföra demokratiska val i USA. Det som dock är säkert är att det är ett tvåpartisystem som lämnar föga utrymme för ”tredjehandskandidater”.