tisdag 11 december 2007

En vit jul

Jag börjar känna hur julen närmar sig och det är lika härligt varje gång. Ett brinnande ljus en mörk vinternatt, ett glas varm ljuvlig glögg, en god lussekatt och klassiska julsånger som gör hela känslan fulländad. Men riktigt komplett är den inte riktigt ändå. Jag saknar det snötäckta kurviga landskapet, knastrandet i snön under en promenad, barn som glatt åker släde, den friska isiga vinden och stora snöflingor som förföriskt dalar ner. För vad är egentligen en jul utan snö?

Att sitta och dagdrömma om en vit jul är bra, om det leder till förändring. Vårt obetänksamma utnyttjande av jorden och dess resurser resulterar självfallet i den globala miljökatastrof som utvecklas i detta nu. Med goda intentioner om att förenkla och förbättra vår vardag lägger vi konsekvenserna åt sidan. Besväras vi av tanken att vi möjligen måste uppoffra vår bekvämlighet för att rädda vår miljö? Värdesätter vi ett liv i komfort mer än frisk ren luft? Detta är ett exempel på en fråga där vårt förhållningssätt ofta är prioriteringen av bekvämlighet. Hur förklarar man annars vår sega, ibland obefintliga, vilja till att fatta beslut som gynnar miljön. Men måste man verkligen välja?

Den enskilt bästa och mest lukrativa biltillverkaren just nu är Toyota, dem är även det ledande bilföretaget i utvecklandet av miljövänliga personbilar. Här är ett ypperligt exempel på hur man kombinerar utveckling med miljön, dvs hållbar ekologisk utveckling. Australiens regering har nu planer på att fasa ut vanliga glödlampor till förmån för miljövänligare lampor under tre års tid. På så vis kommer landet att skära ned sina växthusgasutsläpp med fyra miljoner ton till och med år 2015. Nydanande tankesätt och utbrytningen från föråldrade uppfattningar och strukturer leder den ekologiska utvecklingen framåt. Att agera miljömedvetet innebär inte uppoffring av komfort, utan det innebär att tänka i nya banor.

Om vi på alla instanser, allt ifrån individen till internationella sammanhang, tänker och handlar miljövänligt kan vi förhindra den globala uppvärmningen. Vi har inte minst ett ansvar gentemot kommande generationer, för visst har dom också rätten att få uppleva en vit jul.

Inga kommentarer: