onsdag 12 december 2007

Alger

Hela mitt hjärta fylldes med sorg och vrede över de förödande terroristexplosionerna i Algeriets huvudstad Alger. Barn, kvinnor gamla och män blir alla offer, explosionen är blind och dödar eller lemlästar allt i sin väg. Attentaten inträffade i bostadsområdet Hydra, det är där Sveriges ambassad ligger och den delen av staden som jag besökte i samband med Västsaharaprojektet. Det är en overklig känsla som sveper över en när man inser att det lika väl hade kunnat inträffa då man själv var där.

Det är al-Qaidas så kallade nordafrikanska gren som tagit på sig ansvaret för attentatet. En grupp indoktrinerade extremister vars verklighetsförankring förvrängts så till den milda grad, att de kan berättiga hänsynslöst mord på oskyldiga skolbarn. Det är skrämmande att en människa kan manipuleras till att offra sitt ovärderliga liv för något som är så förkastligt.

Eftersom detta dåd genomfördes av ett fåtal människor som påstår sig vara muslimer har det tyvärr resulterat i en felaktig bild av Islam, och därmed en förvärrad situation för en femtedel av jordens befolkning. I många ”muslimska” länder är det straffbart att odla skägg, bära slöja i skolan eller samlas i religiösa församlingar. Här i väst ökar våld och hatbrotten mot muslimer och den utbredda rasismen har till och med fått ett begrepp, Islamofobi. Det är en oroväckande utveckling.

Inga kommentarer: