söndag 22 juli 2007

Viktiga politiska frågor

Miljöpolitiken är av mycket stor betydelse, inte minst för att den är aktuell i dagsläget och en lång tid framöver, men även för att det är en fråga som engagerar ungdomar. Det gav sig till känna bland annat under den senaste rikstäckande kampanjen som väckte mycket uppmärksamhet i skolor och på torg. Vi både ser och upplever redan idag konsekvenserna av den konstanta miljöförstöringen och man måste agera på alla instanser, allt ifrån den enskilde individen till internationella sammanhang. Här kan SSU uppfylla en viktig roll genom att vara pådrivande i att man måste ta miljöfrågan på allvar, för att sedan driva igenom diverse förslag på åtgärder.

Jämställdhets/feminism är ett annat område där SSU aktivt måste kämpa för att belysa dolda strukturer i samhället där kvinnan alltid missgynnas. Det är en skam att kvinnor i dagens Sverige tjänar 20% mindre än män och det måste uppmärksammas och motverkas. Sverige ses idag som ett av världens mest jämställda länder, det säger en hel del om hur jämställdhetsfrågan betraktas i övriga delar av världen. Vi måste vidga våra vyer och omvandla jämställdhetsfrågan till en internationell fråga där vi aktivt kämpar för kvinnors rättigheter. På så vis kombinerar vi välfärd och positiv utveckling med jämställdhet, för flera undersökningar visar att länder där kvinnor gynnas, utvecklas i allt ifrån ekonomi till ökad läs och skrivkunnighet.

Integrationspolitiken är ett område som enligt mig handlar om ren opinionsbildning, inte minst mot Sverigedemokraternas förvrängda verklighetsbild. Det handlar om att införa nya perspektiv i hur man ska behandla frågor som berör integration, här är solidaritet ett nyckelord. Solidaritet i den bemärkelsen att det inte handlar om sympati utan vi har ett ömsesidigt behov av varandra. Utan invandringen hade Europas befolkning minskat och hur kommer det att se ut i Sverige när "köttberget" går i pension? För att upprätthålla ett välfärdssystem behöver vi en välfungerande integrationspolitik där man ständigt uppmärksammar de enorma förluster, både sociala och ekonomiska, som drabbar vårt samhälle när människor blir diskriminerade och isolerade. Rasism handlar nästan enbart om okunskap och inbillningen om att medborgare med en annan etnisk bakgrund är en börda. SSU måste visa att det är tvärtom, de är en resurs som på alla sätt och vis berikar samhället, precis som alla andra.


Internationellt engagemang är a och o i ett ungdomsförbund som vilar på ett fundament av demokratiska principer och socialdemokratiska värderingar. Det vi ser som en självklarhet i vårt land betraktas som någonting otänkbart i många andra delar av världen, som rent vatten eller rösträtt. Utrikespolitiken är tyvärr en fråga som socialdemokraterna inte uppmärksammar särskilt mycket, trots de otaliga internationella kriser som pågår världen över. Socialdemokraternas ställningstaganden i diverse frågor av internationell karaktär kan ifrågasättas, det är aldrig acceptabelt att bryta demokratin för att främja den. Här måste SSU vara nydanande och aktivt kämpa med men även mot vårt eget parti för att ge utrymme för internationell solidaritet. Det internationella arbetet ska även vara dynamiskt och man ska, som jag nämnde tidigare, väva in andra politiska frågor som jämställdhet och välfärd.

1 kommentar:

Anonym sa...

Otroligt bra skrivet du är ju grym! jag har alldrig tänkt på det på det viset.