torsdag 6 november 2008

Knarket flödar


Fängelseuppror, korruption och mord har på senare tid varit vardagsmat i Mexico. Orsaken är förmodligen somligas vilja att skapa sig en verklighet och andras behov av att fly verkligheten. Knarket har lamslagit hela samhällsstrukturen och knarkpengar finns i många makthavares fickor.

Situationen är desperat, hittills i år har 4000 mexikaner dödats i strider mellan rivaliserande karteller. Mexikos president Felipe Calderón kan inte ens lita på lokalpolisen som mutas bort av den mäktiga knarkmaffian. Utan det här är ett fullskaligt krig som utkämpas av armen, 25 000 soldater skickades till de mest utsatta regionerna. USA som är världens största knarkmarknad utlovar 400 miljoner enbart till Mexico i hopp om att kunna effektivisera kampen mot den organiserade brottsligheten, det ser dock inte ljust ut. Nyligen omkom dessutom Mexicos inrikesminister och flera andra som spelade en avgörande roll i kampen mot knarkligorna.

Ibland får man det deprimerande intrycket av att det inte spelar någon roll hur många leveranser som stoppas eller hur många karteller man lyckas spränga. Går det ens att stoppa knarket som flödar i en aldrig sinande ström till en omättlig marknad? Eller är det så att det numera är en plåga som man inte försöker stoppa, utan enbart reglera och kontrollera?

Det är dock en sak som är säkert. Fattigdom och uppgivenhet är en grogrund för kriminalitet, det är här de största insatserna måste in. Få människor ger sig in på kriminalitetens förödande väg om det finns framtidshopp och möjligheter till ett vettigare liv. Allting är självfallet en resursfråga men att attackera konsekvenserna av ett problem är uppenbarligen dömt att misslyckas.

Inga kommentarer: