torsdag 20 mars 2008

Vidriga krigsherrar

I februari 2003, en månad innan invasionen av Irak framträder USA:s dåvarande utrikesminister Colin Powell i FN. Han lägger fram vad som påstås vara obestridliga bevis för att Irak förfogar över massförstörelsevapen. Powell menar på att omvärlden svävar i stor fara om inte ett omedelbart militärt ingripande initieras. För att ingjuta skräck i församlingen håller han även upp en liten plastburk som innehåller mjältbrand.

Trots Powells despotiska föreställning motsätter sig Förenta Nationerna USA:s krigsplaner. En månad senare faller det bomber över Bagdad och USA kör därmed över FN, bryter mot folkrätten och inskränker mänskliga rättigheter.

I oktober 2004 lämnar CIA en rapport som fastslår att Irak inte hade några massförstörelsevapen, än mindre något program för att utveckla dem. Hundratusentals Irakier och tiotusentals amerikaner dör och lemlästas än idag i ett olagligt krig baserat på lögner. Samtidigt sitter Bush oberörd kvar i vita huset, pekar hotfullt mot Iran och inväntar en ny krigsherre att ta hans plats.

Inga kommentarer: