tisdag 19 februari 2008

Med våldtäkt som vapen

Kongo är ett sargat land som med minimala steg försöker återhämta sig från årtionden av blodiga strider och inbördeskrig. Såren efter kolonialismen, politiskt vanstyre och den utbredda fattigdomen har resulterat i krig och maktstrider som berövat människor deras mest fundamentala mänskliga värde, och de som drabbats allra värst är kvinnorna.

I dessa hemska stridigheter används våldtäkt som ett vapen för att kuva inte bara kvinnorna utan hela samhällen. Soldater från milisgrupper men även från regeringstrupperna förnedrar och våldtar kvinnor i en förödande utsträckning. Soldaterna trasar sönder kvinnornas underliv med gäversmynningen, grenar och andra grova tillhyggen. Ofta sker detta inför familjemedlemmar eller hela byn. Syftet med dessa ofattbara brott är inte bara att att fördärva kvinnan, utan detta är en medveten krigsstrategi som förstör familjer, sprider skräck och krossar hela den civila samhälsstrukturen. Enligt Yakin Ertürk, FN:s särskilda sändebud för våld mot kvinnor, är våldets brutalitet av den art att det bör kategoriseras som krigsbrott och brott mot mänskligheten.


I alla krig förekommer denna typ av brott, i Kongo är det dock så förekommande att våldtäkt blivit normen. Här har kvinnan, hennes värde och kropp blivit slagfältet för ett blodigt och omänskligt krig.

Inga kommentarer: