söndag 24 februari 2008

Fokus på Afrika i Göteborg

Idag inledde jag dagen med en fantastisk internationell konferens med fokus på Afrika. Det hela anordnades av bland annat Göteborgs partidistrikt och SSU Göteborg. Konferensen bjöd på intressanta paneldebatter, härlig musik och föredrag från bland annat Jan Eliasson och Lena Thunberg. Det var särskilt kul att träffa Laila igen, hon deltog även i paneldebatten och var lika briljant som självklar i sitt resonemang för hur socialdemokratin ska bedriva sitt internationella arbete. Universella värderingar som inte har några nationella gränser är tyvärr ingenting som socialdemokratin idag tar för givet, det är dock det som är definitionen av internationell solidaritet. Det känns himla bra att ha med Laila i partiets internationella rådslagsgrupp.

Jan Eliasson uppmärksammade bland annat problematiken kring hur Afrika allt för ofta betraktas som en homogen landmassa utan några inbördes sociala, ekonomiska och kulturella skillnader. Verkligheten är dock långt mycket mer komplicerad. Det är alltid lika trevligt att lyssna på Jan men jag önskar att han kunde vara lite mindre diplomat och lite mer radikal när det kommer till Västsaharafrågan. Men jag vet inte, det kanske är lite för mycket begärt...

Jag fick även möjligheten att träffa Lena Thunberg och det var härligt att växla och bolla idéer för hur man kan fortsätta kampen för ett fritt och självständigt Västsahara.

Inga kommentarer: