fredag 16 november 2007

Blackwater

På senare tid har ett stort antal alarmerande fall om oprovocerade dödsskjutningar av civila i Irak rapporterats in. Till synes helt oskyldiga människor har utan förvarning beskjutits med dödlig eld, utan några som helst påföljder för förövarna. Dessa vidriga förbrytelser har utförts av legosoldater från det amerikanska ”säkerhetsföretaget” blackwater. De befinner sig, tack vare immuniteten som de utlovats av USA:s utrikesdepartement, i en gråzon där varken civila eller militära domstolar kan komma åt dem.

Sedan 2005 har blackwater vart involverade i över 200 skottlossningar, i merparten av fallen var företagets anställda som öppnade eld först. De senaste morden ägde rum den 6 september då blackwater öppnade eld på ett torg i Bagdad och dödade hela 17 civila. Bland Irakierna är dessa privata arméer ökända och avskydda för vanan ”skjut först och fråga sen”. Trots att den Irakiska regeringen upprepade gånger försökt få blackwater att lämna landet har ingenting hänt. Bush administrationen använder dessa företag för att få ner de amerikanska dödssiffrorna genom att outsourca farliga uppdrag.

Grundaren av blackwater är Eric Prince, en fanatiker med starka kopplingar till både den kristna radikala högern och det republikanska partiet. Blackwater är dock bara en av många företag som säljer militära tjänster till USA:s utrikesdepartement, drygt 20000 privata soldater finns i dagsläget stationerade i Irak.

En privat armé, bestående av legosoldater med cowboy mentalitet och som grundats av en extremist, borde betraktas som ett hot mot hela fredsprocessen. Istället får de i samverkan med Bush administrationen medverka i den så kallade demokratiseringen av Irak.

Inga kommentarer: