måndag 17 september 2007

Kommunpolitik

Som vice ordf för framtid & utvecklingsberedningen i Kungälvs kommun får man onekligen inte brist på varken motioner att behandla eller skrivelser att bereda. Allt ifrån en social dimension som ska inkluderas i aktualiseringen av kommunplanen till fler båtplatser i kommunen. Den hetaste frågan är dock utbyggnad och exploatering av vår orörda vackra kust (ex Marstrand). Det finns otroligt många åsikter, tankar och idéer att ta hänsyn till samtidigt som man försöker få en fast förankring i partiet att utgå från i de heta diskussionerna.

Det kan ibland vara svårt för många av oss ungdomar som har ett engagemang för frågor som karaktäriseras av olika former av orättvisor (integration, miljö, jämställdhet och internationell solidaritet) att på allvar sätta oss in i kommunpolitiken. Vid första kontakten verkar allt förhållandevis grått och lite småmulet, ja menar vatten och avlopps infrastruktur är ju inte direkt den frågan som vanligtvis får det socialistiska hjärtat att brinna.

Konsten är dock att se den intressanta och roliga politiken som ofta döljer sig bakom dän här tråkiga kommunfasaden. Utbyggnad i kustzon har i allra högsta grad med integration att göra, blandade bostadsformer och hur blir det med billiga hyresrätter för ungdomar? Hur påverkar exploateringen lokalmiljön och kan kommunen, som en del av Sverige, föregå med gott exempel på hur man bibehåller en god lokalmiljö? Varför representeras borgarna enbart av män i den beredningen som till mångt och mycket behandlar tekniska frågor? listan kan göras lång...

Som kommunpolitiskt aktiv har man en fantastisk möjlighet att bidra med sina visioner och göra det många SSU:are älskar, nämligen att konkret vara med och påverka. Här stakar man ut kommunens framtid och att vara en del av det är allt annat än grått och småmulet.

Inga kommentarer: