lördag 8 september 2007

Befria Västsahara nu!

Att kolonialismens skräckvälde är över betraktar många som en självklarhet. Det anses vara ett barbariskt maktutövande som inte har någon plats i tvåtusentalets politiska världsordning. Det stämmer tyvärr inte, än idag fins det kolonier där mänskliga rättigheter kränks och där förtryck och tortyr förekommer dagligen. En av dessa är Västsahara, Afrikas sista koloni, som sedan 1966 står med på FN:s lista på länder om ska avkoloniseras.

Under Berlinkonferensen 1884 delade de europeiska kolonialmakterna med linjal upp Afrika mellan sig och Spanien gjorde anspråk på Västsahara. När Spanien i mitten på 1900-talet upptäckte naturresurser i form av gruvor flyttades västsaharier hänsynslöst in till städerna och tvingades arbeta i gruvorna. FN krävde 1966 att Västsahara i enlighet med avkolonialiseringsdeklarationen skulle få självständighet i likhet med andra koloniserade länders befolkning. Spanien gav då ett löfte om att genomföra en folkomröstning som dock aldrig blev av. Efter att fredliga demonstrationer brutalt slagits ned av spansk arme och att folkomröstningen hela tiden sköts fram, bildades 1973 den västsahariska befrielserörelsen Polisario som tog upp den väpnade kampen för självständighet. Spanien lämnade två år senare området som då istället invaderades av både Marocko och Mauretanien, vilket tvingade många västsaharier att fly till Algeriet. I själva verket slöts en hemlig överenskommelse som garanterade Spanien 30% av naturresurserna som främst består av fosfater, fiskrikt vatten och möjligen olja. Den västsahariska befolkningen tillfrågades aldrig.

Mauritianien slöt 1979 fred med Västsahara och Marocko är numera den enda ockupationsmakten. De hänvisar till historiska grunder för ett "Stormarocko", något som dock avfärdats av Internationella Domstolen i Haag. I samband med FN:s ingripande 1991 råder det vapenvila mellan Marocko och Polisario. Västsaharierna bedriver en fredlig befrielsekamp som tyvärr har resulterat i att de blivit en av världens bortglömda konflikter.

FN har antagit flera resolutioner om en folkomröstning där Västsaharierna skulle kunna välja självständighet eller integration med Marocko. Marocko har upprepade gånger förhalat fredsplanen och även brutit mot den genom att föra in tiotusentals marockanska bosättare i området. Polisario har gjort stora eftergifter och accepterat FN:s fredsplaner utan att det resulterat i ett ömsesidigt samarbete från Marockos sida, som bestämt hävdar sin rätt till området. 77 länder har hittills erkänt Västsaharas självständighet, varav Sydafrika 2003 var den senaste, inget land har erkänt Marockos rätt till Västsahara.

Omvärlden måste agera och avkolonialisera Afrikas sista koloni. Dagligen misshandlas, fängslas och torteras fredsaktivister av den marockanska ockupationsmakten. Hundratals västsaharier är "spårlöst försvunna" och hundratusentals lever fortfarande i flyktingläger i hemska förhållanden ute i öken. Omvärldens bristande, näst intill obefintliga, engagemang i konflikten har resulterat i att biståndsorganisationerna slår larm om en hotande humanitär katastrof för de västsahariska flyktingarna. Trots ständig vattenbrist, undernäring och en av världens mest ogästvänliga klimat har de västsahariska flyktingarna enligt Sida experter strukturerat och organiserat lägrarna på ett föredömligt sätt. Marocko upprätthåller samtidigt statsterrorismen genom att ha 150 000 soldater stationerade i Västsahara (fler soldater än USA har i Irak). De har dessutom byggt världens längsta mur genom hela Västsahara som stod klar 1985, den omges av minor och är radarövervakad.

Ockupationen stöds ekonomiskt och militärt av framförallt Frankrike och USA som tecknat gigantiska avtal med den marockanska staten om oljeprospektering utanför Västsaharas kust. Dessutom pumpar EU in miljardbidrag i den marockanska ockupationsekonomin för att stoppa invandringen över Gibraltar sund. Detta måste snarast få ett slut. Sverige måste omedelbart erkänna Västsaharas självständighet och aktivt arbeta inom EU för att sätta press på Marocko och få ett slut på förtrycket. Befria Västsahara nu!

2 kommentarer:

Anonym sa...

gammalt inlägg, men otroligt bra att du skriver om den här bortglömda frågan!

M.H.A sa...

Tack så mycket! Jag gör vad jag kan ;)