Omvalet till Västra Götalandsregionen är ett val mellan två alternativ med fundamentalt skilda visioner för regionen. Det handlar om sjukvård efter behov eller pengar, utbyggnad eller passivitet i kollektivtrafiken, om vi ska ha ett solidariskt rött eller egoistiskt blått styre i regionen.
Människosynen är grunden för politiken. Under valrörelsen 2010 försökte moderater ge sken av att dela socialdemokraternas människosyn genom att oblygt stjäla valaffischer och fraser. Inför regionvalet har de utformat eget valmaterial som flitigt delas ut.
I deras folder har den leende sjuksköterskan Arvid Öhlin från Stockholmsregionen valts ut för att ge uttryck för moderat politik. ”Moderaterna är det parti som förnyar sig mest, det mest vitala, de vänder sig till människor som vill lyckas”, säger han.
Skulle det därmed finnas människor som inte vill lyckas? Människor som skulle ha valt arbetslöshet, utförsäkring och fattigdom för att de inte ”vill lyckas”.
De som befinner sig i Moderaternas utanförskap saknar kanske ambitionen och viljan att lyckas i livet. Med den människosynen är det inte svårt att förstå hur de som är i behov av vårt gemensamma trygghetsnät misstänkliggörs, förnedras och förvägras stöd i just den period i livet där det behövs som mest. Det är deras eget fel, för de vill ju inte ”lyckas”.
Som socialdemokrat tror jag på ett samhälle där alla människor kan och vill sitt och andras bästa. I vårt Västra Götaland lämnas ingen utanför, för vi vet att trygghet och värdighet förutsätter jämlikhet. Denna människosyn är basen för Socialdemokraternas regionpolitik. Därför lovar S att aldrig sälja ut några sjukhus. Vården ska inte styras av plånboken utan av behoven.
Den politiken sympatiserar de allra flesta medborgare med. Trygg och värdig sjukvård, effektiv och billig kollektivtrafik samt vitaliserat kulturliv står mot Moderaternas konservatism och utförsäljningspolitik. Allmänintresset står mot vinstintresset.
Den största utmaningen i regionen blir inte debatten mot visionslösa moderater. Det blir att få medborgarna till valurnorna. Kommunvalet lockar för att man känner förankring och samhörighet i den kommun man bor och verkar i. Riksdagsvalet är ett mediespektakel med profilerade partiledare, men regionen är för många främmande och något man röstar i av bara farten.
Med ett lågt valdeltagande riskerar vi även att främlingsfientliga och populistiska partier tar större plats. Just därför är det oerhört viktigt med en stark socialdemokratisk mobilisering. Tillsammans kan vi göra skillnad.
Budskapet är enkelt: Rösta med hjärtat i regionvalet 15 maj.
(En Ledare jag skrev till Nytid inför omvalet i västragötalndsregionen, bättre sent än alldrig:)
söndag 18 september 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar