onsdag 20 maj 2009

Frihet intervjun

Varför ska Socialdemokraterna inte debattera mot Sverigedemokraterna?
För mig är det solklart att vi ska inte debattera med SD. Vi ska prata politik med människor som kan tänka sig rösta på SD och finnas där dom finns. Det är en fundamental skillnad. Vi ska vinna deras förtroende genom att föra fram vårt budskap om frihet, jämlikhet och solidaritet. Med andra ord, vi ska göra det unga Socialdemokrater alltid gjort!

Många tycker att det inte funkar att sopa problemen under mattan. Om vi inte debatterar mot (SD), hur ska vi annars visa att deras argument inte håller?
Det här är allt annat än att sopa problemen under mattan. SD används som ett politiskt slagträ där samtliga partier velat profilera sig själva genom att ”minsann våga ta debatten”. Dom man ska våga ta debatten mot är deras potentiella väljare. Dom möter vi genom dörrknackning, telemarketing och att finnas ute på skolor, gator och torg.

Men i en demokrati debatterar man väl mot sina politiska motståndare?
Självfallet kommer vi stöta på dom i olika sammanhang där vi tar debatten, inte minst i kommunfullmäktige. Då får man dock vara såväl uppmärksam som påläst för SD:s taktik är att fara med osanningar och fabricera statistik. Risken blir att man hamnar i en försvarsställning istället för att ställa SD mot väggen.

Är det inte fegt att avstå från en debatt bara för att man befarar att förlora den?
SD cirka 3 % av väljarstödet, vilket innebär att vi under en debatt måste vinna minst 97 % av tittarna eller lyssnarna för att debatten inte ska vara kontraproduktiv. Dessutom har samtliga partier tagit debatten med SD på bästa sändningstid och synliggjort deras verklighetsförvrängda bild. Vad har det resulterat i? Jo, att SD blivit ett legitimt parti som når ut till allt fler människor. För SD handlar det inte om att vinna eller förlora debatter, för dom handlar det om att synas. Vi ska inte hjälpa dom med det utan där vi ska synas är bland deras väljare, inte dom själva.

Rött EU


EU är i grunden ett fredsprojekt. Det är svårt att tänka sig att dagens Europeiska länder för bara 65 år sedan befann sig i ett världskrig, ett krig som lämnade stora städer i ruiner och berövade över 60 miljoner människor livet.

Dagens Europeiska samarbete kan vara en garant för att något sådant aldrig upprepas. Vi kan dock aldrig luta oss tillbaka. För även i våra tider finns det såväl borgerliga som fascistiska krafter som redan har tagit plats i Europaparlamentet, och som för tillfället styr det.

Det är inte många europeiska länder som har en socialdemokratisk regering. Detta resulterar i ett blått Europa som sätter kapital föra människa. Svenska moderater och kristdemokrater sitter i Europaparlamentet sida vid sida med Silvio Berlusconis nybildade allians Frihetens folk, där det fascistiska Nationella alliansen numera ingår. De ingår i samma partigrupp med Europas högerpartier.

Det är tack vare dessa borgare som vi ser ett EU som varken förmår leda i miljöfrågorna eller stärka arbetstagarnas sociala och kollektiva rättigheter.
Nu ökar Europaparlamentets makt på bekostnad av de nationella regeringarna inom den europeiska politiken. En framgång för de socialdemokratiska partierna i EU-valet mellan den 20 maj och 7 juni kan därför skapa en motvikt till högerregeringar.

Miljön är den viktigaste EU-valfrågan för svenskarna följt av arbetslösheten och ekonomisk tillväxt. Moderaterna, som 2006 inte ansåg miljön vara en viktig fråga, utropade sig året därefter även till det nya miljöpartiet.

Som vanligt är det bara en retorisk fasad som ska dölja en handlingsförlamad politik. Det ger sig till känna genom Naturskyddsföreningens granskning där nästan samtliga moderater får underkänt. Det är inte särskilt märkligt med tanke på att Moderaterna motarbetat tuffare klimatkrav på både flyg och bilar och röstat mot att ersätta farliga kemikalier med mindre farliga alternativ.

Borgarna som nu styr både i Sverige och EU bedriver en politik som skrämmer folk. Folk är rädda för att bli arbetslösa då det inte finns någon trygghet att falla tillbaka på. Det leder till försämrade arbetsvillkoren, minskad konsumtion och i sin tur en fortsatt negativ ekonomisk utveckling.

Så när nu 375 miljoner röstberättigade människor i världens största transnationella val ska rösta fram 785 europaparlamentariker hänger allt ihop. Genom att satsa på gröna jobb och social trygghet lyfts hela vår gemensamma välfärd och ekonomi. Därför är det är minst lika viktigt med ett rött Sverige som ett rött Europa.