Höjt studiebidrag för studenter med 400 kronor, höjt fribelopp med 30 000 kronor och slopad inkomstprövning för att få studielån. Det är några av förslagen som den studiesociala kommittén har lagt fram.
Kommittén består av samtliga sju riksdagspartier. De mest omstridda förslagen handlar om att sänka tiden för att få studiemedel från dagens sex till fyra år och att ytterligare begränsa studenters rätt till bostadsbidrag. Många studenter är beroende av bostadsbidraget för att över huvud taget klara hyra, det gäller framförallt dem som har barn. Det kommer även medföra att de som redan står långt borta från högre studier kommer stöta på ytterliga hinder. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig mot förslaget, men eftersom borgarna styr är det deras ojämlika politik som har företräde. Det första förslaget har redan dragits tillbaka av de borgerliga partierna sedan oppositionen opponerat sig. Hade förslag gått igenom hade det inneburit en kraftig försämring för de som studerar under en längre tid.
Samtliga riksdagspartier förutom Moderaterna gick 2006 till val på att höja studiemedlet. Knappt hade dock studenternas förväntningar om höjt studiebidrag hunnits skruvas upp förrän högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg smashade ner dem igen. Under en presskonferens menade han på att ”utrymmet för stora reformer onekligen krympt”. Förslaget om höjt studiemedel riskerar nu att gå upp i rök.
Att slopa förmögenhetsskatten och införa avdrag för hushållsnära tjänster går bra, men att gynna fattiga studenter finns det uppenbarligen inget utrymme för.
Studenternas inkomster har släpat efter under lång tid och en studiemedelsreform borde vara en självklarhet. Borgerlighetens löftessvek är ett slag i ansiktet mot landets alla studenter. Resultatet blir en utslagningspolitik som höjer trösklarna till högskoleutbildning i en tid då arbetslösheten stiger och Sverige är i allt större behov av investeringar i utbildning.
För att garantera att högskolestudier aldrig blir en klassfråga borde man höja studiebidragen mer än vad kommittén föreslagit. Nu läggs istället pengarna till att ge de studenter som redan har välbetalda jobb rätt till fullt studielån.
Det verkar med andra ord inte finnas särskilt mycket att hurra för. Försämringar för löntagare, sjukskrivna och arbetslösa är redan genomförda, nu kan den moderatledda regeringen även kryssa av studenterna på den listan. Att rikta udden med dem som redan har det sämst är och förblir borgarnas motto.
lördag 4 april 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar