lördag 20 oktober 2007

Shoppingrundan

Jag stack ut och shoppade lite med några polare häromdan, det händer inte så ofta men dyker tillfället upp så hänger jag med. Jag har dock ett mindre problem, gillar snygga kläder men tycker paradoxalt nog illa om att shoppa. Ja menar, när man väl köpt ett plagg är det ju kul att ha nått fint när man ska ut, men hur kul är det egentligen att stå och testa byxor hit o skjortor dit innan man hittat nått som ser bra ut o passar. Om du frågar mig är det både frustrerande och irriterande, kanske är det som menas med ”om du vill vara fin får du lida pin”?

När vi efter en stund hade shoppat färdigt tog vi oss en välförtjänt fika. Tänkte att ja skulle koppla av lite men hamna istället i en diskussion om exklusiva märken. Mode menade kompisen, offentlig uppvisning av ekonomisk status menade jag. Tänk dig själv hur eftertraktad en handväska eller ett par skor för flera tusenlappar blir om man pillar bort det fina märket.

tisdag 16 oktober 2007

Politiskt engagemang


Nu är Ramadan slut och man fylls av härliga känslor som glädje och stolthet över att man lyckats bemästra sina mest primära behov. Det är lika mycket ett test av självdisciplin som medkänsla. Att under loppet av en månad kunna låta bli att äta och dricka under dygnets ljusa timmar är för vissa en genuin bedrift. Faktum är dock att det enligt World Food Programme är en verklighet för över 800 miljoner människor, skillnaden är bara att de inte heller efter mörkrets infall kan äta och dricka. Dessa människor lever ständigt med tvivlet om var nästa måltid ska komma ifrån, och när de väl får möjligheten att äta sig mätta är kosten så enformig att det ändå resulterar i näringsbrist och sjukdom.

Det är ett problem som de allra flesta känner till och möjligtvis den första orättvisan man blir medveten om. Redan under våra första skolår får vi lära oss att vi lever i en absolut lyx som få människor världen över kan unna sig, men där stannar det. Vi blir lite mer tacksamma över det vi har och livet rullar sedan på som vanligt. Att våra framgångar skett på bekostnad av andra är dock något som vi sällan tänker på. Att kapitalismen oundvikligt resulterar i att mycket få människor gör anspråk på en mycket stor del av jordens resurser är kanske en sanning som de flesta inte vill inse. Vi lutar oss hellre tillbaka i vår materiella värld och inbillar oss själva att marknadskrafterna löser jordens alla problem, det är inte riktigt så enkelt.

Frågor som världssvälten, krig, förtryck och misär kan vid första anblicken kännas väldigt avlägsna, det är dock inte sant. Man kan förändra alltifrån sitt närområde till hela världen, kämpa för öppnandet av en fritidsgård eller motverka global uppvärmning, gränserna finns där man självs sätter dem. Att engagera sig politiskt ger en otrolig möjlighet att vara med och påverka. Det är inte för intet att det absolut vanligaste svaret man får då man frågar SSU:are om varför de engagerar sig, är just att de vill vara med och påverka. Jag betonar att vara med, för världen kommer alltid att förändras och det gäller att vara med och styra utvecklingen mot demokrati, välstånd och jämlikhet, och bort från egoism, diktatur och tyranni. Man förändrar genom att engagera sig och politik är att påverka.

De rättigheterna och möjligheterna som vi tar för givet i vårt land är någonting mycket främmande för många andra. I stora delar av världen bestraffas organisering och politiskt engagemang med döden och människor tvingas på flykt för att de motsätter sig orättvisor. Är det då inte för oss näst intill en moralisk skyldighet att förändra både vår och våra medmänniskors vardag till det bättre?

Sköna bilder från Västsahara

Här hälsar vi på Helena Nilsson Lannegren, Sveriges ambasadör i Algeriet
En härlig bild vi tog efter ett möte med bland annat sport & kultur ministern

I bakgrunden ser man de typiska västsahariska tälten

På min vänstra sida är Khadija, en av dem som besökte SSU Kongressen

En härlig liten tjej som brukade besöka oss ibland

Vi drack vatten konstant för att undvika vätskebrist

Jag, Magnus och Alex upptäcker till vår stora förvåning att vi är långt hemifrån

Här se man hur kvinnorna fördelar förnödenheter som olja och linser

Öken, öken så långt ögat kan se

En stor sjal virrat runt huvudet var svalkande under de långa färderna genom öknen

Så här kunda man ligga ibland under siestan

Mettu, en störtskön tjej vars familj vi bodde hos

Här har jag ett seminarium om bland annat kommunpolitik

Det klassiska ljuva västsahariska teet

Vi besökte ett algeriskt museum på hemvägen


onsdag 3 oktober 2007

"Skippa skitsnacket om yttrandefrihet"

Här kommer en knivskarp debattartikel skriven av Zanyar Adami (Gringos grundare) som berör den ökade islamofobin i samhället i allmänhet och karikatyrerna av profeten Muhammed i synnerhet.

Skippa skitsnacket om yttrandefrihet